Tunne itsesi ja oma arkesi

Annukka Tervo

Myönnän, olen täydennysopintojeni myötä hieman hurahtanut tiettyihin psykologisiin termeihin ja teemoihin, joista paasaaminen saattaa jopa jo ärsyttää läheisiäni. Näistä itselleni eniten oivalluttavaa teemaa, ihmisen yksilöllisen kokonaisuuden huomioimisen (suomeksi ”tunne itsesi”) merkitystä hyvinvoinnin kannalta, käsitellään kuitenkin myös jatkuvasti mediassa, joten en usko olevani hurahtamiseni kanssa yksin.

Innostumistani ruokkii edelleen hyvinvoinnin pinnalla olo myös erilaisissa seminaareissa ja verkostoitumistapahtumissa. Viime viikolla osallistumastani Firstbeatin järjestämästä stressipäivästä on jo kirjoiteltu parikin juttua, mutta en voi olla itsekään mainitsematta muutamaa poimintaa päivän annista, sillä otsikon aihealue oli tapahtumassa vahvasti läsnä. Päivän inspiroivat puhujat Matti Heikkilästä Satu Kaskeen ja Erkka Westerlundiin kertoivat kaikki omien kokemustensa ja konkreettisten esimerkkien kautta siitä, mikä merkitys on itsensä tuntemisella, omien toimintatapojen ja käyttäytymismallien tiedostamisella sekä a) niiden hyväksymisellä ja/tai b) tietoisella muuttamisella pienin askelin.

Miten tämä kaikki sitten liittyy omaan työhöni? Teema sattuu olemaan läsnä kaikentyyppisissä käymissämme keskusteluissa – oli se sitten jutustelu uutta uraa etsivän työnhakijakandidaatin kanssa, soveltuvuusarviointihaastattelussa, uravalmennus- tai coachaus-tapaamisten tiimoilta.

Kollegani ja muut haastatteluja työkseen tekevät ovat varmasti kanssani samaa mieltä siitä, kuinka saumattomasti keskustelu eteneekään itsensä hyvin tuntevan tai vähintäänkin hyvään itsereflektioon kykenevän henkilön kanssa. Toki heitäkin saa, ja pitääkin, haastaa! Nämä yksilöt kuitenkin pääsääntöisesti tapaavat olla hyvin menestyneitä urallaan, motivoituneita työstään sekä osoittavat avoimuutta muutosten ja mahdollisuuksien edessä. Heidät usein kuvataan vielä kaiken päälle niiksi mukaviksi työkavereiksi, jotka huomioivat myös muut ympärillään. Ovat siis ajan henkeen kuuluvasti sosiaalisesti älykkäitä.

Ymmärrän toki, ettei ”minä itse” heti tai helposti kaikille kolahda. Ainakin se yleensä vaatii hieman vaivannäköä. En ole myöskään sinisilmäinen uskomuksessani, että kaikkien tulisi olla jatkuvasti tietoisia itsestään ja muista, olla läsnä, harjoittaa mindfulnessia tai kokea työn imua, flow-elämyksiä, onnellisuutta työssään tai yleensäkään elämässään, mutta uskon vilpittömästi, että meille jokaiselle on olemassa tietyt itselle sopivimmat tavat olla ja elää – koskien niin ammattia, työympäristöä kuin myös stressinsietokykyä ja palautumiskeinoja. Matti Heikkilän sanoin, ihan jokaisen on hyvä tiedostaa, mikä on juuri itselle paras ”meikäläisen arki”. Oletko arvioinut omaasi?

P.S. Esityksissä ja tutkimuksissa toistuvat myös aika vakuuttavasti tulosten parantuminen, eurot ja ROI – tämän pitäisi viimeistään herättää myös johtajat kiinnostumaan henkilöstön kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Jaa kirjoitus
 • Facebook
 • email
 • LinkedIn
 • Twitter

  One Comment

  1. says:

   11.6.2015 at 09:39

   Asiaa. Kävin oman tutkiskeluni viime vuoden loppupuolella, osin pakon sanelemana, osin asiantuntijan (Pertti Ratilainen/M2Talent) kanssa käydyn keskustelun perusteella. Lopputulos oli toisaalta yllättävä, toisaalta hyvin valaiseva. Siitä hetkestä eteenpäin hakemukseni olivat hyvin erilaiset, kuten myös oma toiminta oli paljon luontevampaa ja samalla luotettavampaa. Osaaminen ja työhistoria pysyi samana (tietenkin), mutta entiset tekniset osaamiset muuttuivat asia-osaamiseksi. Itsetutkiskelun jälkeen kerroin sekä positiiviset että negatiiviset puoleni aika avoimesti työnantajille ja samalla kerroin mikä on muutettavissa ja mikä ei. Näin sain myös työnantajan puolen avautumaan paremmin ja keskustelut olivat paljon avoimempia.En saanut paikkaa, johon olisin halunnut, mutta johon en ollut valmis. En myöskään hakenut tosissani paikkoihin, joissa en olisi ollut täysillä mukana. Win-win. Tutkiskelkaa itseänne, rehellisesti!

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *