Eveliina Sainio
Ansaitut kesälomat ovat alkamassa ja siirrymme palautumaan ja virkistäytymään mökeille ja rannoille. Hetken aikaa voi huilata, katsella taivasta ja laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Tässä yhteydessä monet myös tarkastelevat mille paikalle oma työ sijoittuu henkilökohtaisella arvolistalla.
Rekrytointiammattilaisten arkipäivää on se, että elokuussa etsitään uusia osaajia lomilta palaamattomien avainhenkilöiden tilalle. Näin ennen kesää onkin hyvä aika pohtia miten motivoida avainhenkilöitä palaamaan töihin vielä syksylläkin.
Työntekijän motivaatio työtään kohtaan on epäilemättä yksi tärkeimmistä asioista työssä menestymisen kannalta. Duunitorin toteuttaman Kansallisen Rekrytointitutkimuksen (2016) yksi huomiota herättänyt löydös oli se, että hakijan motivaatio työtehtävää kohtaan vaikuttaa kaikkein eniten rekrytointipäätökseen. Eri tutkimuksissa (mm. Koskialho, Johanna: Sitoutuminen ja motivaatio asiantuntijaorganisaatioissa, 2014) motivaation on todettu olevan vahvasti yhteydessä työhön sitoutumiseen, eli tunteeseen siitä, että omalla työllä on merkitys ja oman organisaation menestymisen eteen haluaa nähdä vaivaa.
Motivaatiota selvitettäessä pitää huomioida mitä henkilö itse haluaa ja tarvitsee, mikä häntä liikuttaa. Millainen tämä henkilö on asenteiltaan ja arvoiltaan. Pitää huomioida että työtehtävät ovat sopivan haastavat kykyihin nähden ja tehtävät ovat sellaisia, että niissä on mahdollisuus käyttää omia vahvuuksiaan, omaa asiantuntijuuttaan ja kehittyä. Pitää myös huomioida että työolosuhteet ovat sellaiset, että henkilö viihtyy työssään. Onko palkka kohdillaan? Entäpä etätyömahdollisuudet? Onko työpaikan sijainti motivoiva? Entä sopiiko työntekijä joukkoon ja työyhteisön tunnelmaan ja sen kulttuuriin?
On helppo vaikuttaa kiinnostuneelta hetken aikaa, mutta on haastavaa arvioida pitkän tähtäimen motivaatiota. Tietyillä kysymyksillä ja havainnoilla voidaan päästä käsiksi hakijan motivaatioon, mutta yhtä tärkeää on seurata motivaation kehittymistä työuran eri vaiheissa.
Mercuri Urvalin ja Mandatum Lifen järjestämässä maaliskuisessa Palkitsijan Aamu -tilaisuudessa käsiteltiin työntekijän sitoutumista ja palkitsemista. Tilaisuudessa eräs henkilöstöpäättäjä kertoi, etteivät esimiehet uskalla kysyä motivaatioon liittyviä vaikeita kysymyksiä kehityskeskusteluissa. Onhan se ymmärrettävän jännittävää, jos käykin ilmi että motivaatiossa on puutteita ja asialle pitäisi tehdä jotain.
Edellä mainitun Kansallisen Rekrytointitutkimuksen mukaan rekrytoinnin tulevaisuuden suurimpia haasteita on henkilöiden sitouttaminen organisaatioon. Tämän haasteen edessä on hyvä muistaa, että sitoutuminen on yksilöllistä ja siksi kaikkein olennaisin asia on tutustua ihmisiin. On tärkeää ymmärtää millaisista yksilöistä meidän työyhteisömme koostuu. Miksi työntekijämme tekevät tätä työtä ja miksi he haluavat antaa parastaan juuri tälle organisaatiolle. Miksi he haluaisivat tulla tänne tulevaisuudessakin?
Onkin varmasti hyvä idea vielä ennen lomia tutustua kollegoihin, jutella heidän kanssaan ja kuunnella mitä he kertovat itsestään ja omista tarpeistaan. Se on kullanarvoista tietoa.

Eveliina Sainio on aloittanut Mercuri Urvalilla konsulttina tammikuussa 2016. Yhdessä tiiminsä kanssa hän auttaa asiakkaita muun muassa rekrytoinnissa ja suorahaussa. Eveliinaa innostavat myös muutosten läpivienti, Talent management ja coaching. Ennen Mercuri Urvalia Eveliina on työskennellyt muun muassa Trainers’ Housella ja hänellä on myös vuosien kokemus julkiselta puolelta. Eveliina on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja erikoistunut työelämän kehittämiseen. Vapaa-ajallaan Eveliina nauttii yhteisestä ajasta perheensä kanssa matkustellen ja rentoutuen. Erityisesti telttailu ympäri Eurooppaa pitää perheen kiireisenä kesäisin.
Löydät minut myös täältä: